Kevätbrunssi vaikka vapuksi tai äitienpäivään

Kevät etenee kovaa vauhtia! Haluatko juhlistaa kevään tuloa ystävien tai perheen kanssa, herkutellen ayurvedisesti? Itävaltalainen Ayurveda-kokki Heide Maria Vendler kehitti joitakin herkkuja sinulle, ja vieraittesi hemmottelemiseen. Nämä 4 ruokailijalle mitoitetut herkut sopivat vaikka vappubrunssille tai äitienpäivän juhlistamiseen:

 • Sitruunainen maustelassi,
 • Peruna”risotto” punaisilla linsseillä pinaatin, panir-juuston ja chapati-leivän kera,
 • Valkoista parsaa krassivaahdolla,
 • Omena-chutney,
 • Hedelmäinen Couscous,
 • Mausteiset taatelimuffinit, ja
 • Spelt-hirssiteeleivät porkkana-inkiväärihillon kera.

Sitruunainen maustelassi

 • 250 g jogurttia
 • 300 ml lämmintä vettä
 • 1 tl raastettua sitruunankuorta
 • 2 rkl hunajaa
 • ¼ tl kardemummaa
 • ¼ tl inkiväärijauhetta
 • ripaus aitoa vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
 • ripaus jauhettua neilikkaa
 • muutama sitruunamelissan lehti

Hiero käsin sitruunamelissan lehtiä niin, että rakenne rikkoutuu, pilko pieneksi ja sekoita muihin aineksiin. Sekoita virkistävä lassi hyvin sauvasekoittimella tai vispilällä.

Peruna”risotto” punaisilla linsseillä pinaatin, panir-juuston ja chapati-leipien kera

Tarjoile peruna”risotto” tuoreiden yrttien ja joko panir-juuston tai ranskankermanokareen kera. Lisukkeeksi sopivat Chapati-leivät, joiden päälle voit sipaista gheetä.

Peruna”risotto” punaisilla linsseillä

 • 350 g kiinteitä perunoita
 • 100 g punaisia linssejä
 • kourallinen tuoretta baby-pinaattia
 • 1 tl korianterijauhetta
 • 1 tl kurkumaa
 • ½ tl sarviapilan siemeniä
 • ½ tl mustapippuria
 • ripaus asafoetida-maustetta (hing), tai 1 tl sipulijauhetta
 • 2 laakerinlehteä
 • 1 neilikka
 • 1 cm kanelitanko
 • 350 ml kasvislientä tai vettä
 • 1 tl ruokosokeria
 • 1 tl sitruunankuorta
 • 1 tl sitruunamehua
 • 1 rkl gheetä
 • (chilijauhetta)

Kuori perunat ja leikkaa n. sentin kuutioiksi. Huuhtele linssit ja valuta siivilässä. Hienonna sarviapilan siemenet huhmareella. Kuumenna ghee kattilassa keskilämmöllä. Lisää perunakuutiot ja mausteet ja kuullota kevyesti. Lisää sitten linssit ja ruokosokeri, ja jatka kuullotusta 2 minuuttia. Kaada kattilaan kuuma kasvisliemi tai vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä, peitä kannella ja anna hautua 15-20 minuuttia. Kun perunat ja linssit ovat pehmenneet, lisää huuhdeltu pinaatti. Lisää sitruunamehua, sitruunankuorta ja suolaa maun mukaan. Jos haluat mausteisempaa, lisää ripaus chilijauhetta.

Panir-juusto (mieto tuorejuusto)

 • 1 L maitoa
 • 1 sitruuna
 • 1 tl suolaa

Purista sitruunasta mehu. Huuhtele kattila vedellä. Kuumenna kattilassa maito ja suola. Sekoita hitaasti joukkoon sitruunamehu ennen kuin maito alkaa kiehua. Tällöin maito juoksettuu eli proteiini ja hera erottuvat. Aseta kulhon päälle siivilä, ja kaada kattilan sisältö siivilään niin että juoksettunut maito jää suodattimeen ja hera valuu kulhoon. Anna nesteen valua kulhoon mielellään puolen tunnin ajan. Juusto on valmista!

Chapati-leivät (ohuet ayurvediset leivät)

 • 100 g hienoa spelttijauhoa
 • 100 g täysjyväspelttijauhoa
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl gheetä
 • lämmintä vettä

Vaivaa ainekset tasaiseksi taikinaksi, joka on helppo painaa ohueksi. Anna sen seistä puoli tuntia. Jauhota leivinalusta, leikkaa taikinasta ison saksanpähkinän kokoisia paloja ja pyörittele palloiksi. Peitä hieman kostealla liinalla ja kuumenna paistinpannu kuumaksi. Raskas valurautapannu toimii tässä parhaiten, koska leivät paistetaan ilman öljyä. Paina/kaulitse taikinanpala ohueksi leiväksi (voit käyttää tässä runsaasti jauhoja), ja laita kuumalle pannulle. Ole tarkkana seuraavassa vaiheessa, jotta leipä ei pala. Harjoitus tekee mestarin. Kun taikina on pannulla, sen pitäisi paisua ja kuplia. Paina kuplat varovasti alas liinalla/lastalla. Noin 1 minuutin jälkeen käännä leipä ja paina se taas varovasti alas. Laita leipä lautaselle, peitä kostealla liinalla ja pidä lämpimänä. Paista leivät yksi kerrallaan. On tärkeää pyyhkäistä liinalla/paperilla jauhot pois pannusta jokaisen leivän jälkeen, muuten ne käryävät.

Valkoista parsaa krassivaahdon kera

Parsa

 • 500 g valkoista parsaa
 • vettä
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 1 tl ruokosokeria
 • ripaus suolaa

Kuori valkoinen parsa. Jos käytät vihreää parsaa, kuori vain tyviosa ja jätä sitruuna & sokeri pois ohjeesta. Laita laajaan kattilaan tai pannuun n. 2 cm vettä. Lisää sitruunamehu, sokeri ja suola, anna kiehua. Lisää parsa, keitä paksuuden mukaan 5 – 10 minuuttia, jätä ne hieman napakaksi. Juuri ennen tarjoilua nosta parsa tarjoiluvadille yhdessä krassivaahdon kanssa.

Krassivaahto

 • 1 rkl gheetä
 • 2 kukkurallista ruokalusikallista kikhernejauhoa (gram flour)
 • ½ tl korianterijauhetta
 • ¼ tl kurkumajauhetta
 • ¼ tl mustapippuria
 • 3 dl kasvislientä tai vettä
 • 1 rasia tuoretta maustekrassia
 • 1 rkl ranskankermaa (crème fraîche)
 • 1 ripaus ruokosokeria
 • suolaa maun mukaan

Kuumenna ghee miedolla lämmöllä. Lisää kikhernejauho ja anna paahtua, kunnes siitä tulee mieto, miellyttävä tuoksu. Lisää mausteet ja sokeri, sekoita hetki. Lisää vesi, sekoita hyvin vispilällä, ettei se kokkaroidu. Anna kiehahtaa, sitten jätä hautumaan n. 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes siitä tulee kermainen kastike. Pilko maustekrassi saksilla ja lisää kastikkeeseen. Sekoita sauvasekoittimella tai mikserillä tasaiseksi. Lisää ranskankerma ja suolaa maun mukaan. Lämmitä uudelleen, älä keitä.

Omenachutney

 • 2 hapanta omenaa
 • ½ tl kurkumaa
 • ½ tl jauhettua kardemummaa
 • 2 neilikkaa
 • 2 cm tuoretta inkivääriä
 • 1 tähtianis
 • ripaus chilijauhetta
 • 1 rkl ruokosokeria
 • 1 rkl rusinoita
 • 1 rkl vettä
 • ripaus suolaa

Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Raasta tai pilko inkivääri hyvin pieneksi. Laita kaikki aineet pieneen pannuun/kattilaan ja hauduta 10-15 minuuttia.

Hedelmäinen couscous

 • 350 ml päärynämehua (esim. Valion Gefilus), tai muu mieto hedelmämehu
 • 1-2 rkl sokeria
 • 3 kardemumman siemenkotaa / 1 tl jauhettua kardemummaa
 • 1 kanelitanko
 • 3 neilikkaa
 • 5 sahramin luottia
 • 70 g kokojyväcouscousta
 • 100 g eril. kuivattuja hedelmiä, esim. aprikoosi, rusina, luumu, omena
 • 1 sitruunan mehu

Pilko kuivatut hedelmät ja anna niiden marinoitua sitruunamehussa. Lisää päärynämehu, sokeri ja mausteet, ja anna kiehahtaa. Laita kansi päälle ja odota vähintään puoli tuntia, jotta liemi maustuu kunnolla. Siivilöi, ja kiehauta liemi uudestaan. Lisää couscous ja marinoidut hedelmät, keitä hiljaa muutama minuutti. Vähennä lämpö minimitasolle ja laita kansi päälle. Anna sen hautua noin 10 minuuttia. Couscousin pitäisi jäädä hyvin kosteaksi, joten lisää tarvittaessa mehua tai vettä, ja makeuta lisää, jos haluat.
Laita couscous pieniin kulhoihin, ripota päälle vähän kanelia ja koristele halutessasi esim. granaattiomenan siemenillä.

Mausteiset taatelimuffinit

 • 150 g spelt-jauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 50 g ruokosokeria
 • 12 kuivattua taatelia
 • ½ appelsiinin kuori ja mehu
 • 100 ml omenasosetta
 • 50 ml piimää
 • 50 g gheetä
 • 1 tl kardemummaa
 • 1 tl kanelia
 • ½ tl inkiväärijauhetta
 • ripaus suolaa

Pilko taatelit pieniksi, ja anna marinoitua appelsiinimehussa noin 15 minuuttia. Sulata ghee pienessä kattilassa. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri ja mausteet kulhossa. Lisää loput aineet, mutta jätä ruokalusikallinen taatelimuruja koristeluun.Annostele taikina muffinssivuokiin, annoksesta tulee 8 muffinssia. Laita päälle taatelimurut. Paista 170 asteessa noin 20 minuuttia.

Spelt-hirssiteeleivät porkkana-inkiväärihillon kera

Teeleivät maistuvat parhailta lämpiminä ja tuoreina porkkana-inkiväärihillon ja esim. Philadelphia-tuorejuuston kanssa.

Spelt-hirssiteeleivät

 • 150 g spelt jauhoja
 • 50 g hirssijauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 tl ruokosokeria
 • ¼ tl suolaa
 • 1 rkl gheetä
 • 120 ml piimää/maustamatonta jogurttia

Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Lisää pehmeä ghee ja piimä, ja sekoita. Taikinan kuuluu olla pehmeä. Anna levätä puoli tuntia. Kaulitse/painele taikinasta 2-3 cm paksu levy, josta leikkaat esim. pyöreällä piparimuotilla tai teeleipiä, ja siirrä ne leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kostuta pinta kevyesti vedellä ja paista 220 asteisessa uunissa 12 – 15 minuuttia.

Porkkana-inkiväärihillo

 • 250 g porkkanoita
 • 1 sitruunan kuori ja 2 rkl mehua
 • 2,5 cm pala inkivääriä
 • 1 tähtianis
 • 1,5 dl ruokosokeria
 • 1 dl vettä

Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Kuori inkivääri ja raasta kattilaan. Voit laittaa alussa inkivääriä vähemmän, ja lisätä maun mukaan. Lisää sokeri ja vesi, keitä noin 10 minuuttia. Kuori vaahto.