Maharishi Ayurvedan terapeuttiset aromaöljyt

Hajuaisti voi olla tehokas väline hyvän terveyden, eheytymisen ja valaistumisen edistämisessä. Se on tarkin ihmisen viidestä aistista. Hajuhermot kykenevät havaitsemaan jopa yhden hiukkasen ilmassa olevasta 10 000 hiukkasesta. Hajuaisti on suorassa yhteydessä hypotalamukseen, joka on tunteiden käsittelyn pääkeskus. Hypotalamuksen oletetaan myös ohjaavan kahdeksaa tärkeintä neuropeptidiä, jotka säätelevät vastustuskykyä ja koordinoivat kehon monia järjestelmiä.

Monissa kasveissa on eteerisiä, nopeasti haihtuvia ainesosia. Näistä osista saadaan arvokkaita tuoksuöljyjä, joita käytetään kosmetiikassa usein vain miellyttävyyden aikaansaamiseksi. Öljyjen todellinen arvo on kuitenkin reaktiossa, jonka ne saavat joka nuuhkaisulla aikaan mielessä ja kehossa sekä tunteiden tasolla. Jokaisella aromilla, jonka aistimme havaitsevat, on tarkka ja ennustettavissa oleva vaikutus, ja tätä aromin aikaansaamaa reaktiota voidaan käyttää kehon ja mielen tasapainottamisessa. Jos ruoansulatus on heikko tai hidas, kunnon nuuhkaisu kaneliuutetta elävöittää kaikkia 13:a aineenvaihdunnan prosessia (Agnia) ja parantaa ruoansulatusta, ravintoaineiden imeytymistä ja aineenvaihduntaa kokonaisuudessaan. Ruusu-uute vahvistaa sydäntä, rauhoittaa tunteita sekä edistää henkisen rakkauden antamista ja vastaanottamista (Sadhaka Pitta). Oikein yhdisteltyinä tuoksut muodostavat kokonaisuuden, joka on suurempi kuin osiensa summa. Tällainen yhdistelyn taito on Maharishi Ayurvedan perinteen vahvuus.

Mihin MAV-aromaöljyjen korkea laatu perustuu?

Maharishi Ayurvedan käyttämät öljyt ovat hyvin puhtaita, ja kasvit uutetaan mahdollisimman yksinkertaisilla menetelmillä käyttämättä kovia, myrkkyjä sisältäviä kemikaaleja. Kylmäpuristamisella pystytään säilyttämään kasvin alkuperäinen älykkyys eheänä, sillä juuri kasvin älykkyys vaikuttaa kehoon ja mieleen. Koska aromaöljyjen raaka-aineet ovat itsessään hyvin puhtaita ja uutteet väkevöityneitä, ne eivät tarvitse alkoholia haihtumisen edistämiseksi.

MAV-aromaöljyt eivät myöskään sisällä pohjaöljyjä, joita käytetään yleensä pitämään tuoksuöljyt yhdessä. Asiantuntemuksella yhdistetyissä MAV-aromaöljyissä ei käytetä pohjaöljyjä, ainoastaan hienoimpia ja puhtaimpia öljyjä. Siksi tuotteet ovat hyvin väkevöityneitä ja voimakkaita. Niitä voi jopa laimentaa, varsinkin suoraan iholla käytettäessä. Ohentimeksi sopii esimerkiksi makea manteliöljy tai seesamiöljy, ja oikea laimennussuhde on yksi tippa aromaöljyä kymmentä öljytippaa kohden. Aromaöljyjä voi käyttää myös kylpyvedessä, mutta ensin kannattaa testata öljyn sopivuus pienellä ihon alueella.

Koska yksi uute voi tasapainottaa ainoastaan yhtä tai kahta aladoshaa kerrallaan, mutta tervehtymisen edellytyksenä on vähintään kolmen aladoshan tasapainottaminen, on välttämätöntä käyttää useampia öljyjä sisältävää monipuolista valmistetta. Hyvän aromaöljyn vaikutus kohdistuu kaikkiin toivottuihin mielen ja kehon toimintoihin kokonaisuudessaan. Yksittäiset uutteet – edes käytettyinä erillään – eivät tuota samanlaista hyötyä kuin oikeassa suhteessa ja kunnon raaka-aineista yhdistellyt öljyt, joiden kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

Pohjaöljyjä tarvitaan yleensä myös muistakin syistä: ns. kuljettimina, jotta muut öljyt yhdistyisivät oikein sekä toisaalta jarruna, jotta kaikkein hienoimmat aromit eivät haihtuisi liian nopeasti. Pohjaöljy saa kuitenkin aromaöljyn menettämään tuoksunsa ajan myötä. Pohjaöljyt eivät ole tarpeellisia MAV-aromaöljyissä, sillä jokaisessa näissä on yhtä öljyuutetta, jolla on kaksi eri tehtävää. Ensinnäkin se auttaa halutun vaikutuksen aikaansaamisessa ja toiseksi vahvistaa kaikkien öljyjen välistä vuorovaikutusta tehdäkseen aromaöljystä osiansa suuremman kokonaisuuden. Tämä ns. sandhanya-vaikutus tekee aromaöljyistä helpommin toimivia fysiologian kannalta. Niistä onkin lähes mahdotonta erottaa yksittäisiä tuoksuja, sillä kaikki öljyt toimivat hyvässä yhteistyössä. MAV:ssa käytetty menetelmä myös hidastaa hienoimpien uutteiden haihtumista, siksi alkuperäinen öljy säilyy avattunakin pitkään.

Ajan testaamat tuotteet

MAV-aromat eivät ole uutuustuotteita, joiden tuotekehittely perustuu lyhyeen tutkimukseen. Aromaöljyjen kaikkiaan 20 eri yhdistelmää ovat peräisin maailman vanhimmasta ja kliinisesti testatuimmasta terveydenhoidon perinteestä. Terapeuttisten öljyjen ja uutteiden valmistuksen taito on peräisin Indusjoen laaksosta Intiasta. Alueelta on löydetty maailman vanhin aromaterapeuttisia öljyjä tuottava tehdas, ja sillä arvellaan olevan 3000 vuotta vanha historia.

Aromaöljyjen käyttö

Aromaöljyt vaikuttavat tutkimusten mukaan parhaiten yöunen alussa. Ensimmäiset neljä-kuusi tuntia ovat tehokkaimmat ja siksi onkin suositeltavaa laittaa nukkumaan käytäessä pari tippaa tarvittavaa aromaöljyä nenäliinalle ja asettaa se tyynylle haihduttamaan tasapainottavia ja parantavia tuoksuja. Tämä menetelmä on suositeltava varsinkin pitkäaikaista hoitoa vaativissa tapauksissa (esim. käytettäessä Medaa).

Aromaöljyn haihduttaminen aromalyhdystä hengitysilmaan on myös kätevä tapa nauttia niiden erinomaisista vaikutuksista ja mukavista tuoksuista. Siten voi vaikkapa pehmentää ilmapiiriä kotona tai työpaikalla (mm. Vata-, Pitta– ja Kapha-öljyt). Joskus pelkkä aromaöljyn nuuhkaisu suoraan pullosta auttaa akuutissa tarpeessa.

Aromaöljyä voidaan käyttää myös iholla. Tässä tapauksessa sitä on hyvä laimentaa vaikkapa makealla manteliöljyllä ja testata ensin sen vaikutukset kämmenen iholla mahdollisten yliherkkyyksien varalta. Muutama tippa aromaöljyä voidaan lisätä myös kylpyveteen ja siten maksimoida kylvyn rentouttava vaikutus. Tippa aromaöljyä hierontaöljyssä voi myös saada ihmeitä aikaan!