Ghee – kirkastettu voi

Ghee

Ghee on kirkastettua voita, suolatonta voita josta vesi ja maidon valkuainen on poistettu miedolla lämmöllä hauduttaen. Ayurveda pitää gheetä yhtenä suuresti terveyttä edistävänä ruoka-aineena.

Gheen sanotaan tasapainottavan kaikkia kolmea doshaa. Se voitelee kuivaa vataa, rauhoittaa pittaa ja tekee hyvää liialle kaphalle sen ruoansulatusta edistävän vaikutuksen vuoksi. Ayurvedassa kerrotaan gheen vahvistavan kehoa, silmiä ja mielen toimintaa, parantavan muistia ja edistävän pitkäikäisyyttä. Jos gheetä käytetään ruokailun yhteydessä, se lisää agnia eli ruoansulatuksen tulta. Ghee poistaa kehosta kuona-aineita, lisäksi gheetä voi käyttää lievien palovammojen hoitoon.

Gheetä käytetään myös joissain Maharishi Ayurvedan ravintolisissä, joissa sen tarkoitus on kuljettaa rasvaliukoiset kasvien vaikuttavat ainesosat soluihin.

Yksi-kaksi teelusikallista gheetä ateriaa kohti on sopiva annos. Mausteet ja niiden rasvaliukoiset antioksidantit voidaan aktivoida kiehauttamalla gheen seassa, miedolla lämmöllä.

Gheen valmistus:

Laita kilo suolatonta voita teräskattilaan tai pyrex-tyyppiseen lasiastiaan. Älä käytä teflon-pinnoitettuja astioita tai valurauta-astioita, ainoastaan puhtaasta teräksestä tai lasista valmistettuja astioita. Ghee valmistetaan aina ilman kantta, jotta vesi pääsee haihtumaan valmistuksen aikana.

1. Sulata ja kuumenna voi miedolla lämmöllä hellalla. Pidä hellan levy ykkösellä, korkeintaan kakkosella, koko valmistuksen ajan.

2. Seuraavan 30-40 minuutin aikana vesi haihtuu (noin 20% voista on vettä) ja maidon proteiini ilmaantuu vaahtona sulatetun voin pintaan ja myös laskeutuu kattilan pohjalle. Poista pinnalle kohoava proteiinivaahto useita kertoja valmistuksen aikana. Proteiini muuttuu kullanruskeaksi; jos se muuttuu tumman ruskeaksi, on lämpötila ollut liian korkea.

3. Kun ghee alkaa olla valmista, se on keskeltä läpikuultavaa ja pähkinäisen popcornin tuoksuista. Gheen valmistuminen vie noin 40 minuuttia ja jos voita on esim. 2kg, vie valmistuminen 45-60 minuuttia.

4. Ota ghee liedeltä ja anna sen seistä hetken. Kuori kaikki pinnalla oleva vaahto pois, jonka jälkeen voit kaataa gheen varovasti ja hitaasti lasisiin säilytysastioihin. Jos proteiini alkaa nousta kattilan pohjalta sekoittuen pinnalla olevaan kirkkaaseen gheehin, ainoa keino jatkaa on uudelleen kuumennus. Siivilöinti on turhaa, sillä paras keino on opetella kaatamaan ghee säilytysastioihin vakaalla kädellä niin, että proteiini jää kattilaan.

Tumma lasi tai keraaminen astia ovat hyviä säilytykseen. Käytössä oleva erä pitää säilyttää auringolta suojassa, huoneenlämmössä. Säilöttävä erä pidetään jääkaapissa, jossa se säilyy 2-3 kuukautta.